Varieer met groente
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super lekker!
Groente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling. Eet je er genoeg van, dan verlagen deze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte). Maar groente is geen fruit en andersom. Beiden leveren andere goede stoffen en je hebt ze dus allebei nodig om gezond te zijn en te blijven. Kortom, je kunt broccoli niet inwisselen voor een sinaasappel of komkommer voor een appel. Daarbij komt dat niet één groente alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt bevat. Daarom, varieer volop met groente met als bijkomend voordeel: variatie verveelt nooit!
Onze tips voor groente
- Je kun je dagelijkse porties groente gemakkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snack-tomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
- Groente kun je op vele manieren klaarmaken: rauw, koken, stomen, bakken, wokken, grillen, pureren. Zo maak je groente eten nog gevarieerder.
- Milieuvriendelijke groente vind je in de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Die houdt rekening met de seizoenen en herkomst. Duurzame keuzes het hele jaar rond zijn bijvoorbeeld: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, prei, radijs, rode biet, rode kool, spruit, tomaat, ui, wortel en witlof.